[O2] Co sądzicie o SHELLU ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bolek121
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2008
    • 126
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Seb, byloby super
    Ja nie wypowiadam sie bo swoim autem jechac nie moge bo jest juz rozebrane, wiec jesli Karmel bedzie tak mily i mnie zabierze to bede a jesli nie to niestety ale nie mam jak tam dotrzec
    Sebastian J.
  • gruto
    L&K
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1262
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Musze dolać co radzicie który? fabrycznie chyba jest Shell - taka jest nalepka

Komentarz

• paf
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 3140

gruto, a jaki masz przebieg BTW?

Komentarz

• gruto
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1262
        • Octavia III (5E3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez paf
        gruto, a jaki masz przebieg BTW?
        8500 a w piątek ChORWACJA 1100km

Komentarz

• Porter
          Ambiente
          • 2006
          • 144

zaraz mi się dostanie za off topic... ja ze zwiększającym się przebiegiem widzę wyższość helix'a ultra nad mobilem 1, ale ja mam benzynkę. ważniejsze info dla Ciebie - u nas zapowiadają znów upały pod koniec tygodnia, a jak ostatnio w upałach przeleciałem się 1000km po autostradach to mi olej całkiem wyżarło (przed podróżą miałem na maksa, a po podróży brakowało 2 litrów). tu jest cięższy klimat, także jak musisz dolać to może weź i coś na drogę. z drugiej strony, te ich prognozy... z upałów może zrobić się +5 i gradobicie...
          Every man dies. Not every man really lives.
          1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

• gruto
            L&K
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1262
            • Octavia III (5E3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Porter
            zaraz mi się dostanie za off topic... ja ze zwiększającym się przebiegiem widzę wyższość helix'a ultra nad mobilem 1, ale ja mam benzynkę. ważniejsze info dla Ciebie - u nas zapowiadają znów upały pod koniec tygodnia, a jak ostatnio w upałach przeleciałem się 1000km po autostradach to mi olej całkiem wyżarło (przed podróżą miałem na maksa, a po podróży brakowało 2 litrów). tu jest cięższy klimat, także jak musisz dolać to może weź i coś na drogę. z drugiej strony, te ich prognozy... z upałów może zrobić się +5 i gradobicie...
            Sugerujesz SHELL'a

Komentarz

• Porter
              Ambiente
              • 2006
              • 144

Sugerujesz SHELL'a
              wątpię bym mógł Ci cokolwiek sugerować - mamy zupełnie różne auta. no i ten przebieg - ja mam ponad 130, Ty 8kkm. dla mnie shell jest bardzo dobry, w tym momencie (jak miałem jeszcze 60kkm to chyba mobil się ciut lepiej odczuwało) i w tym klimacie. a jeśli miałeś shella's w pierwszym laniu to czemu nie dolać tego samego. choć pewnie najrozsądniej byłoby wymienić cały olej na motula (wydaje mi się, że większość speców Ci to powie). rozumiem, że jeszcze go nie zmieniałeś. niektórzy twierdzą, że dobrze jest go spuścić zaraz podotarciu, a nie po 15kkm jak twierdzi książeczka. w dodatku Ty jedziesz w daleką podróż. a tak a propos, w Chorwacji interwał zmiany oleju w to praktyce 10kkm, a nie 15. i choć skoda oficjalnie skoda tego nie mówi wszyscy walą na olejowy po 10tys. - chyba jednak to jest klima.

Komentarz

• cartel1
                Ambiente
                • 2007
                • 249

ja sie o shellu nie wypowiem bo nie znam sie tak na olejach, wiem ze za jakieś 3tyg swój BKD zaleje mobilem special v :twisted:
                [center:a5df0a9dad]

[/center:a5df0a9dad]

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8029
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Jeżeli masz w QG1 to longlife dolej np 5w30 Mobila 1 Formuła ESP - taki mi zasugerowali w ASO. Więc taki kupiłem ale jeszcze nic nie ubyło (1800km) w silniku.
                  Możesz każdy inny z serii Longlife , tylko sprawdź normę w książce serwisowej.
                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Piotr_T
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 479

gruto, jezeli lany fabrycznie dla przegladow QG1 to masz shella 5W30 z norma 504/507 - on sie chyba nazywa shell ultra extra, albo shell vx.

Komentarz

• DavidPL
                      Classic
                      • 2007
                      • 6

No ja dolewałem wczoraj
                      Benzynka 1.6 MPI + LPG
                      Shell Helix Ultra Extra - 5W-30 - Spełnia normę VW 504.00 i VW 507.00 (na opakowaniu napisane jest na dole w małej ramce).
                      Jeśli masz QG1 (czyli komputer wskazuje Ci kiedy masz się stawić na przegląd) to właśnie ten olej.
                      Za litrową butelkę na stacji Shella zapłaciłem jakieś 54zł.

A tak BDW - dziś w nocy jak wracałem z trasy to siadła mi sonda analizatora spalin za katalizatorem. Autko ma 7 kkm... Częsta przypadłość w Octavii II czy tylko miałem pecha?

Komentarz

• Porter
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 144

a to mnie zaskoczyliście! ja jeszcze nie lałem mniej niż w40. w oryginale miałem lany mobil 1 w50! a że tu takiego nie mogę dostać (ten sam mobil 1 w HR ma w40) to leję w40, tylko, że ostatnio helix ultra. ale w30 mnie zaskakuje. pewnie rzeczywiście w PL klimie nie jestpotrzebne nic wiecej.

Komentarz

• gruto
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1262
                          • Octavia III (5E3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

AdamB,
                          A wymieniałeś olej po 3000km?

Komentarz

• AdamB
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 8029
                            • Octavia IV (NX3)
                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Nie - dopiero mam 1800km, ale jutro rano będę w servisie skody to się dowiem dokładnie jak to z tym QG1 jest.
                            Jak odbierałem trzy tygodnie temu auto, to gość który mi dawał przeszkolenie co do obsługi OII powiedział, że się pojawię na przeglądzie z wymiana oleju nie później niż za 2 lata lub jak komputer pokaże. Wczoraj sprawdzałem na komputerze że mam przegląd za 26300km.
                            Mówił mi tylko żebym sprawdził poziom oleju po 1500km i w razie ubytku dolał longlife'a.

Komentarz

• gruto
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1262
                              • Octavia III (5E3)
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez AdamB
                              Nie - dopiero mam 1800km, ale jutro rano będę w servisie skody to się dowiem dokładnie jak to z tym QG1 jest.
                              Jak odbierałem trzy tygodnie temu auto, to gość który mi dawał przeszkolenie co do obsługi OII powiedział, że się pojawię na przeglądzie z wymiana oleju nie później niż za 2 lata lub jak komputer pokaże. Wczoraj sprawdzałem na komputerze że mam przegląd za 26300km.
                              Mówił mi tylko żebym sprawdził poziom oleju po 1500km i w razie ubytku dolał longlife'a.
                              ?????????????????????????????????????
                              co ? no a mi powiedzieli po roku lub 15000 co szybciej nastapi - a wersje mamy chyba taka sama

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8029
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

1.Sprawdź w książce serwisowej, tam masz na nalepce określony QG1 czy inny.
                                2.W samochodzie z boku tapicerki jak otworzysz drzwi kierowcy masz nalepkę z następnym przeglądem..
                                3.Wsiądź do samochodu i przytrzymaj wciśnięty przycisk od kilometrów dziennych przez około 5 sec. powinien wyskoczyć Ci po jakim przebiegu masz przegląd, po chwili samo przeskoczy na ilość dni do przeglądu.U mnie jest 26800km i 719 dni dni do przeglądu-przed chwilką sprawdziłem.
                                Jak już mówiłem jutro rano będę w serwisie rano z niezamykającą się klapką od wlewu paliwa to dowiem sie dokładnie i dam Ci znać na forum.

Komentarz

• brutus
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 329

ja wymieniłem olej dopiero przy 15 000, zmieniajac częstotliwość serwisu olejowego na raz na 15 tys ... póki co auto jeździ.... i to calkiem żwawo...
                                  OII Golas ale z 1.9 TDI BXE

Komentarz

• Trawis
                                    Classic
                                    • 2007
                                    • 25

no właśnie, jak to jest ze zmianą częstotliwości serwisowej. Czytałem o olejach i z tego co mówicie oleje 5 w40 są nieco lepsze od tych longlife. Dzwoniłem także do Skody i powiedzieli mi że nie ma problemu ze zmianą serwisu na stały co rok lub 15000km. Ale czy to nie będzie miało wpływu na silnik?? Dodam że zakupiłem auto 2 tygodnie temu i chciałbym wymienić olej żeby pozbyć się opiłków po dotarciu silnika, przy okazji zmienić olej na 5w40 (Motula albo Shell'a)

Komentarz

• Lashlo
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1455

A ja dzisiaj bylem w salonie z zapytaniem,czy wymieniac olej po 15 tys km (auto nowe-ma 3-m-ce i przebieh 14 tys juz). Powiedziano mi,ze nie,bo mam zmienny okres przegladowy. Ale poniewaz wcielo mi prawie pol litra na tych 15 tys,to kazali mi wczesniej dolac Mobil 501.01-kupiony w serwisie,natomiast dzisiaj stwierdzili,ze trzeba wymienic i wlac 506.01 badz 507.00 i taki ewentualnie dolewac.
                                      Popedzilem wiec do kumpla,ktory handluje olejami i ten powiedzial,ze nasze paliwo jest baaardzo zasiarczone i olej nalezaloby wymieniac co 15 tys a nie zadne long life,bo padna pompowtryskiwacze.
                                      I wez tu miej nowe auto
                                      Z gory dziekuje za ewentualne rady,bo sam juz nie wiem co z tym robic...

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Zaczac wymieniac co 15kkm olej zgodny z norma 505.01 i nie kombinowac za bardzo
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• stysiek
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 537

ja mam tylko problem jaki dolewać do pierwszej wymiany.
                                          bo cholera wie jaki olej dolewać do tego fabrycznego...
                                          (teraz dolałem mobila, ale chyba nie za dobrze ze mieszam)

po pierwszej wymianie przechodzę na stałe wymiany co 15kkm.

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

stysiek, Jesli przechodzisz na zmiany co 15kkm to nic zlego sie nie stanie. Dolewa bardzo dobry olej, a 15kkm przyjdzie szybciej niz sie o tym pomysli
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Dzida
                                              RS
                                              • 2006
                                              • 2253

Zamieszczone przez stysiek
                                              ja mam tylko problem jaki dolewać do pierwszej wymiany.
                                              bo cholera wie jaki olej dolewać do tego fabrycznego...
                                              (teraz dolałem mobila, ale chyba nie za dobrze ze mieszam)
                                              spełniający_normę_505.01 I NIC WIĘCEJ.

Komentarz

• stysiek
                                                Rider
                                                • 2007
                                                • 537

Zamieszczone przez Dzida
                                                spełniający_normę_505.01 I NIC WIĘCEJ
                                                i taki mi dałeś jak dobrze pamiętam

PS.
                                                Co tak siedzisz na balkonie zamiast na spacer wyjść

Komentarz

• Lashlo
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1455

I tak zrobilem-przy 15 tys km zalalem 505.01 i przeszedlem na wymiane co 15 tys km.W naszych warunkach jest to lepsze rozwiazanie,niz robic po 25 -30 tys na long life.
                                                  Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...